Stap 1
U contacteert of belt ons
Stap 2
We plannen samen een afspraak in naar uw wensen en noden
Stap 3
We komen anoniem langs en voeren de nodige behandelingen uit
U bent ongediertevij!
Wilt u graag zelf ratten bestrijden? Lees hieronder meer over hoe je zelf ratten kan bestrijden en of dit wel altijd een goed idee is. Ratten zijn vieze knaagdieren die ziektes met zich meebrengen. Lees onze tips over rattenbestrijding en of het iets voor u is. Als u toch liever professionele rattenbestrijding nodig heeft, kan u ons vrijblijvend contacteren.
De wet schrijft voor dat rattengif enkel binnenshuis gebruikt mag worden. Het lokaas plaatst u in daarvoor speciaal gemaakte dozen (lokdozen). Plaats deze dozen buiten het bereik van kinderen en huisdieren! Als u toch van plan bent om ratten buitenshuis te bestrijden, mag het lokaas niet giftig zijn. U zou andere dieren kunnen doden.
Klemmen mogen zowel binnen- als buitenshuis gebruikt worden. Plaats lokaal op de klemmen en stel ze in. Pindakaas is een geschikt lokaas voor ratten. Plaats de klemmen op de plaatsen waar je ratten hebt gezien. Laat het lokaas zijn werk doen en voor u het weet, heeft u de rat gevangen.
Lijmplanken gebruiken om ratten te bestrijden is wettelijk verboden. Wat men vroeger deed, was het gebruiken van kant-en-klare lijmplanken waar de ratten op terechtkwamen. Na het betreden van de lijmplank, plakken de poten van de rat op de plank waardoor het beestje niet meer weg kan. Dit wordt aanzien als dierenleed en daarom is het verboden te gebruiken.
Deze methode wordt afgeraden, maar wat men vroeger deed is het opzoeken van de rattenhollen, waar ratten verbleven en in deze holtes rook blazen. De ratten sterven aan zuurstof tekort of vluchten weg en zoeken een nieuwe verblijfplaats. Het is zeker niet verstandig om vuur te gebruiken en deze tip dient enkel als educatie.
U heeft het al waarschijnlijk wel gehoord, maar ratten kunnen niet tegen bepaalde geuren of reuken. Ratten zouden een hekel hebben aan munt, azijn, peper, eucalyptus en uien. Deze doe-het-zelf methodes zijn het zeker eens waard om te proberen, maar professionele rattenbestrijders gebruiken deze methodes niet gauw!
Op het internet zijn verschillende doe-het-zelf oplossingen terug te vinden. Zo kan je video’s terugvinden om je eigen rattenvallen te maken. Als je niet zo creatief bent, kan je alsnog kiezen voor kant-en-klare rattenvallen. Tegenwoordig zijn er verschillende soorten mechanische en elektrische rattenvallen terug te vinden.
Ultrasone geluidstoestellen zender geluid uit waar ratten niet tegen kunnen. Althans, dat is wat beweerd wordt. Plaats deze apparaten in de ruimtes waar u ratten bent tegengekomen. Mogelijks kunnen huisdieren ook last ondervinden hiervan.
Ratten duiken meestal op tijdens rioolproblemen en zorgen kort nadien voor een rattenplaag. Geuren van voedsel lokken ratten ook naar de bron toe, dus pas op met voedsel dat u laat rondslingeren. Denk hierbij ook aan voedsel voor je huisdieren. In de winter kan het probleem serieuzer worden aangezien ratten zoeken naar warmte en voedsel. Het is steeds aangeraden om rattenbestrijding in te schakelen zodat het probleem niet escaleert tot een rattenplaag.
Als u nog geen ratten heeft gezien, is het een goed idee om te letten op volgende zaken. Komt u aangevraten verpakkingen van voedsel tegen, aangeknaagde meubels, voorwerpen of hout? Dit kan een aanwijzing zijn op de aanwezigheid van ratten. Let op uitwerpselen of urinegeur! Het kan ook zo zijn dat u muizen heeft, maar geen ratten. De uitwerpselen van ratten zijn groter en ze zijn niet bang om tevoorschijn te komen. Een rattenverdelger weet waarop hij moet letten tijdens een inspectie.
Het is niet makkelijk om een bruine en zwarte rat uit elkaar te houden. Ze lijken best op elkaar, maar je kan ze onderscheiden doordat een zwarte rat een langere staart heeft. Daarom is de zwarte rat ook een uitstekende klimmer en vertoeft het op daken. De staart van de bruine rat is korter dan zijn eigen lichaamslengte. Keutels van ratten zijn ongeveer 1 à 2 cm groot. Muizenkeutels lijken op hagelslag en zijn maar enkele millimeters groot. Het vangen van zwarte ratten is daarnaast een pak moeilijker dan rattenbestrijding van de bruine rat.
Eens u te maken heeft met een rattenplaag, dan besef je pas hoe misselijkmakend het is. De stank, urine en uitwerpselen zijn nog niet eens het ergste probleem. Denk maar aan het aangevreten voedsel of de ziektes die ze met zich meebrengen. U hoort ze vaker ’s nachts waardoor uw nachtrust gestoord wordt. Hoe kan je dus ratten voorkomen? We geven hieronder al enkele tips mee die je kan gebruiken voor je preventieve rattenbestrijding.
Als u geen actie onderneemt om de ratten te bestrijden, al dan niet door een professionele rattenbestrijder, heeft u veel te verliezen. Het is noodzakelijk om ratten te bestrijden want ze richten onherstelbare schade aan en knagen aan voedsel, meubels, voorwerpen en noem maar op. Ratten hebben erg scherpe tanden en verspreiden ziektes, zoals de ziekte van Weil!
Stel dat u gebeten wordt door een rat, moet u spoedig actie ondernemen want de kans op infectie is erg groot. Gelukkig komen rattenbeten niet vaak voor. Komt u toch in contact met speeksel, urine of uitwerpselen van ratten, moet u uzelf steeds desinfecteren en een arts raadplegen.
Ratten zelf bestrijden kan lastig zijn, maar is het zeker waard om het eens te proberen. De gevaren als u zelf rattenbestrijding uitvoert, is dat u snel te veel gif gebruikt of vallen verkeerd plaatst. Hierdoor riskeert u verwondingen op te lopen. Alsook kunnen kinderen of huisdieren vergiftigd of gewond raken!
Schakel een expert rattenbestrijding in om een inspectie uit te voeren en een bestrijdingsplan op te stellen voor de rattenplaag te verwijderen. Bel ons of vul het contactformulier in en we nemen contact met u op om dit probleem te bespreken.
Ratten verspreiden bacteriën, virussen en parasieten die ze dragen. Ze verspreiden dit door middel van hun beet, uitwerpselen of urine. Hierdoor kan je ziektes oplopen zoals de ziekte van Weil. Daarnaast kan je ook besmet raken met salmonella en andere ziektes! Kinderen of huisdieren lopen hoger risico op besmettingen van de ziektes die ratten kunnen overdragen.
Let op volgende zaken binnenshuis want ratten kunnen het niet laten om aan volgende materialen te knagen: